Kuchynský trojuholník kde sa nestratíte
Každý, kto trávi v kuchyni veľa času vie že potrebuje na prácu príjemné podmienky. Preto je potrebné aby vaša kuchyňa bola dômyselne naplánovaná a efektívne rozložená.
Poznať trojuholník pracovnej trasy je veľmi užitočné pri plánovaní kuchyne a usporadovaní skriniek. Zabezpečuje ergonomické pracovné postupy a určuje, ako sú navzájom umiestnené základné kuchynské zóny: miesto na skladovanie potravín, varná zóna a umývacia zóna. Tieto oblasti, usporiadané do trojuholníka, by mali byť od seba vzdialené približne ako dvojnásobok dĺžky paže. Ich radenie vyplýva z prirodzenej logiky a postupu prípravy jedál v kuchyni: vyberieme suroviny z chladničky, položíme ich na pracovnú plochu, umyjeme, spracujeme a varíme. Pre plynulý pohyb v kuchyni je dôležitá tiež výška jednotlivých zón a ich účelné usporiadanie. Taktiež by mali byť naplánované tak, aby bol priestor dostatočný aj pre viac osôb naraz, predsa len je spoločné varenie zábava.
Foto: www.nolte-kuechen.com
Zóna umývania
Kuchyňa sa nezaobíde ani bez zóny umývania, ktorej centrom je drez. Povedali by sme že je to snáď najčastejšie používaný prvok v kuchyni. Ergonomická poloha drezu je veľmi dôležitá z dôvodu toho, že pri dreze stojíme veľký podiel času. Jeho položenie záleží na výške užívateľa. Po oboch stranách drezu je potrebná odkladacia plocha. Do tejto zóny sa radia aj nádoby na likvidáciu odpadu. Zvládnutie hygieny a likvidácia odpadu je základom v dobre fungujúcej kuchyni. Prostriedky k upratovaniu kuchyne majú mať svoje miesto v blízkosti drezu, alebo pod ním.
Varná zóna
Varná zóna by mala byť umiestnená v blízkosti drezu a miesta na odkladanie. Varná plocha by mala mať výšku 10 – 17cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 75 do 87cm), tak aby bolo možné kontrolovať varenie. Z oboch strán by mala byť odkladacia plocha. Správne rozložená kuchyňa by nemala mať varnú zónu umiestnenú v rohu, najmä v prípade plynových sporákov. Elektrickú rúru môžete využiť ako samostatný vstavaný spotrebič, umiestnite ju tak podľa potreby, maximálne však do výšky očí. Vo varnej zóne by určite nemal chýbať odsávač pár, ktorý môže byť visiaci, na strope alebo dokonca aj vstavaný priamo vo varnej doske. Výber odsávačov pár záleží na individualite priestoru a používateľovi. Túto zónu je vždy dobré obohatiť aj o osvetlenie pre perfektný dohľad nad kulinárskym dielom.
Varenie so siemens studioline
Viete robiť viacero vecí naraz, no vaša varná doska vám to nedovolí? Rad studioLine ponúka varenie na inovatívnej celoplošnej indukcií s možnosťou umiestnenia až šiestich kusov riadu. Doprajte si „neobmedzený“ voľný priestor na vaše kulinárske špeciality a zažite jednoduché varenie bez hraníc na flexibilnej varnej doske.
Hrnce a panvice môžete presúvať úplne kdekoľvek bez toho, aby ste museli niečo nastavovať. Flexibilná indukčná doska okamžite rozpozná počet, veľkosť a tvar riadu a automaticky nastaví varnú zónu a zachová konkrétne nastavenia.
Pracovná zóna
Pracovná zóna by mala dopĺňať umývaciu a varnú zónu. Výška pracovnej plochy by mala byť taká, aby ste dosiahli na zadnú časť pracovnej plochy. Výška zodpovedá činnosti, pre ktorú je určená. Pri príprave jedla, teda na činnostiam ako je krájanie, miešanie, zdobenie je výška 5-10cm pod úrovňou ohnutej ruky ideálna. Pracovná doska by mala byť dostatočne odolná, silná a ľahko umývateľná. Zadný panel, obklad – by mal byť vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý bude odolávať vysokým teplotám, pare, a bude ľahko umývateľný, pretože sa tu pracuje s rôznymi surovinami a tekutinami. Dôležité je pri zadnom paneli tiež myslieť na dostatočné množstvo elektrických výstupov pre našich kuchynských kamošov ktorí sú vždy pripravení pomôcť, mixér, varná kanvica alebo kuchynský robot.
Foto: www.cosentino.com
Kuchyňa Nolte v otázke dosiahnutia dokonalej rovnováhy medzi dizajnom a praktickosťou nie je kompromisom, ale samozrejmosťou.
Ergonómia kuchýň Nolte nie je len záležitosť logiky, je to taktiež potreba udržania zdravia a vytvorenie komfortu pre prácu. Kuchyne Nolte Vám umožnia prispôsobiť si pracovnú výšku podľa Vašich potrieb.
Správne usporiadanie jednotlivých zón v kuchyni a dodržiavanie štandardných vzdialeností sú prvým predpokladom, aby sa práca v nej stala potešením.